W jaki sposób zadbać o żywienie niemowląt?
Pierwsze dziecko, to spore wyzwanie dla świeżo upieczonych rodziców. Chcą oni otoczyć go jak najlepszą opieką oraz spełnić jego wszystkie potrzeby. Na tej liście znajduje się odżywianie, co początkowo może nie należeć do najprostszych. Warto wykluczyć produkty, które obciążają brzuszek maluszka — będzie to miód, sól i cukier, podroby, grzyby. Przy wprowadzaniu pokarmu uzupełniającego mleko, róbmy to rozważnie i małymi krokami dodawajmy składniki do jadłospisu malucha.
Dlaczego ważne jest zbilansowanie diety dla niemowląt?
Dziecko w momencie przyjścia na świat, przez pierwszych sześć miesięcy życia wymaga zaledwie mleka z piersi mamy, chyba że z różnych powodów karmienie piersią jest niemożliwe, w takim przypadku zapewniamy dziecku mieszanki z mleka modyfikowanego. Ten pokarm do upłynięcia pół roku w całości zaspokaja potrzeby smyka na składniki odżywcze. Nie ma podstaw do dokarmiania tak małego dziecka pokarmem stałym przed upłynięciem szóstego miesiąca życia. Wielu rodziców ma obiekcje, czy nie zaproponować dziecku wcześniej „czegoś konkretniejszego”, żyjąc w przekonaniu, że maluch samym mlekiem się nie najada. Jest to jednakże myślenie mylne – zbyt wczesne podanie maluchom innego typu jedzenia może spowodować bóle brzuszka lub spowodować odruch wymiotny, krztuszenie się, dławienie. Z upływem czasu będzie rosło zapotrzebowanie dziecka na większe dawki białka, żelazo, witaminy A, D, E lub cynk, zawarte w powoli wprowadzanych produktach dla dziecka.
Wdrażanie nowości w odżywianiu Twojego dziecka
Jest parę podstawowych zasad, jakimi się kierujemy, kiedy zaczynamy wdrażać pokarmy uzupełniające mleko. W szczególności przy podaniu nowego produktu monitorujmy dziecko, jak reaguje, jak smakuje nową rzecz, a także czy nie występuje po zjedzeniu reakcja alergiczna. Przy tym ważne jest także, żeby nie wprowadzać kilku produktów w tym samym czasie – w takim przypadku gdy istotnie tego typu reakcja uczuleniowa wystąpi, nie będziemy mieć pojęcia, który produkt wywołał zmiany. Nie przesadzajmy z ilością jedzenia – próbujmy podać dziecku z początku po parę łyżeczek danego posiłku. Na początku wskazane jest rozpocząć od produktów bogatych w zboża, produktów pełnoziarnistych, kasz, warzyw i owoców (najodpowiedniej rozpocząć od warzyw – są trudniejsze do aprobaty przez dziecko, owoce mają słodki smak, jednakowo jak mleko, więc dzieci je łatwiej zaakceptują). Nie można zrażać się pierwszymi niepowodzeniami w karmieniu – maluchy często wypluwają od razu nasze propozycje, niemniej jednak nie zawsze jest to wynikiem tego, że im nie smakuje. Jest to po prostu połączone z poznawaniem następnych smaków i konsystencji, jakie były im obce. Skutkiem tego powinno się czasami podać produkt kolejny raz albo po paru dniach spróbować jeszcze raz.
Produkty zakazane na początku poszerzania diety
Zrezygnujmy z niektórych rzeczy ze względu na dobro malucha, kierując się dzisiejszą wiedzą naukową, z której wynika, że produktami zabronionymi będą:
- sól oraz cukier – nie powinno się oferować dzieciom żadnego z wymienionych, jak najdłużej jest to możliwe – solenie posiłków tak małym dzieciom może wywoływać choroby nerek, natomiast zastosowanie cukru – próchnicę, otyłość, a także złe nawyki żywieniowe w przyszłości;
- grzyby
- miód – nie można serwować dzieciom do ukończenia 12 miesiąca życia, występuje ryzyko nabycia bakterii Clostridium botulinum;
- mleko krowie – do ukończenia pierwszego roku życia;
- podroby – do ukończenia 3 roku życia.
Czy niewielka ilość soli może faktycznie zaszkodzić?
Właściwe odżywianie dzieci wydaje się być z początku kłopotliwe. Rodzice zastanawiają się, czy zalecenia dietetyków i pediatrów są na pewno wskazane. Do tego dochodzą wszelkie rady babć, mam i cioć, które „przecież wychowały gromadkę dzieci na soli i jakoś żadne od niej nie umarło!” Po części jest w tym racja, jednak pamiętajmy, że czasy naszych najbliższych minęły i przebadano od tego czasu tysiące ludzkich organizmów Choroby cywilizacyjne, wzrost otyłości wśród dzieci, próchnice zębów, problemy miażdżycowe w przyszłości to poważne dolegliwości zdrowotne. Dobrze jest więc potraktować sprawę żywienia na poważnie.